15 Aralık 2012 Cumartesi

MİSED Mayıs Sayısı


MİSED (Meslek İçi Sürekli Eğitim Dergisi), Türk Eczacıları Birliği tarafından yayınlanan süreli yayınlardan. Derginin her sayısında farklı bir konu işleniyor. Mayıs 2012 sayısının konusu ile tıbbi bitkisel ürünler


Konu Başlıkları ve Yazarlar:
1. Ottan Fitofarmasötiğe; Güncel Fitoterapi

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
2. Bitkisel İlaçlar ve Gıda Takviyeleri ile İlgili Genel Yaklaşım ve Sorunlar
Prof. Dr. Tayfun ERSÖZ
3. Ülkemizdeki Bitkisel İlaçlar ve Ürünlerde Yasal Durum
Prof. Dr. A. Ahmet BAŞARAN
4. Aktarlarla İlgili Düzenlemenin Getirdikleri
Doç. Dr. M. Levent ALTUN
5. Bitkisel Ürünlerde Analizin Önemi
Prof. Dr. Maksut COŞKUN, Prof. Dr. Hakan GÖKER
6. Ülkemizde Tıbbi Bitkisel Ürünlere İhtiyaç Var Mı?
Dr. Özgür GÖKNEL
7. Bitkisel Ürünlerde Dünya Pazarı ve Türkiye
Doç. Dr. Murat KARTAL, Yrd. Doç. Dr. Sinem ASLAN ERDEM
8. Bitkisel Drogların Standart/ Farmakope Monografları
Prof. Dr. K. Hüsnü Can BAŞER

Bu konularda bu kadar güncel bilgiyi yazılı olarak bir kaynakta bulmak sanırım imkansız. Bu sebeple ben bu sayıyı büyük bir iştahla okudum. Elime basılı olarak geçti ama sizler bu sayıya internet sitesinden de ulaşabilirsiniz.

Bağlantımız: MİSED Mayıs 2012

9 Aralık 2012 Pazar

Uluslararası Bitki İsimleri İndeksi

Bitkilerin Latince isimlerini hatırlamak birçok kişi için yeterince zorken bir de (o bitkiyi tanımlayan kişinin adının kısaltması olan) otörlerini bilmek hiç de kolay değil. Bazen daha da vahim bir şekilde bitkinin cinsini hatırlar ama türlerini anımsayamayız. İşte bu gibi durumlarda başvurabileceğimiz kullanışlı bir internet sitesi var: The International Plant Names Index. 

Bana siteyi birkaç yıl önce, Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan önermişti. O günden bu yana sıkça aklıma takılan bitkileri aramak için kullandığım sitenin adresi: http://www.ipni.org/

Search Plant Names kısmından (kısaca buradan) bilgileri yazarak aradığınız bitkiye ulaşabilirsiniz. Bitkinin Latince cins, familya adı ile arama yapmanız mümkün. Sonuçları incelediğinizde bitkinin sinonimlerini (bilimsel olarak verilmiş diğer adlarını), bitkinin bilim dünyasına tanıtıldığı ilk yayının hangi kaynakta ne zaman basıldığını da öğrenebilirsiniz. 

Sayfadaki veri tabanı hazırlanırken Index Kewensis ve Gray Card Index verileri kullanılmış. Daha da güzeli çalışkan bir ekip,  (The Royal Botanic Gardens-Kew, The Harvard University Herbaria ve The Australian National Herbarium ekibigüncel yayınları takip ederek türler hakkında değişen bilgileri güncelliyor. 

Veri tabanı tohumlu bitkiler, eğreltiler ve kibrit otlarını (likopodları) kapsıyor. Eminim sitedeki farklı bölümleri dolaştıkça, benim dikkatimi çekmeyen ama işinize yarayan birçok bilgiye rastlayacaksınız. İyi gezintiler...

5 Aralık 2012 Çarşamba

WHO'dan Bitkisel Ürünler İçin Kalite Kontrol Yöntemleri


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ana sayfasından güzel bir döküman daha. 


2011 yılının Ağustos ayında yayımlanan bu kitap, aslında 1998 yılında yayımlanan aynı isimli kitabın güncellenmiş 2. baskısı. Kitabın tam adı "Quality Control Methods for Herbal Materials" dili de tabii İngilizce.

Kitapta; toz hazırlama, partikül büyüklüğü, makroskopik ve mikroskopik incelemeler, ince tabaka kromatografisi, kül, ekstre edilebilir madde, su ve uçucu madde, uçucu yağ miktar tayinleri, acılık değeri, hemolitik aktivite, tanen, şişme indeksi, köpürme indeksi, pestisit kalıntıları, arsenik ve toksik maddeler, miroorganizmalar, aflatoksinler, radyoaktif kontaminasyon tespiti konuları yer alıyor. Kitabın sonunda analizlerde kullanılacak reaktif ve çözeltilerin hazırlanışı anlatılıyor.


Kitabın pdf versiyonunu WHO'nun internet sayfasından indirmeniz mümkün: