20 Şubat 2013 Çarşamba

İnfrared Spektrumu İnfografiği

İnfografik, bir konuyu kısaca resimler ve bilgilerle anlatan genelde bir sayfalık görseller. Bir çok konuda göz alıcı infografikler çıkıyor bu ara karşımıza. Az önce  IR spektroskopisi ile ilgili bir infografik görünce kaybetmeden buraya da ekleyeyim dedim.

Çizim üzerine sağ tıklayarak yeni sekmede aç seçeneği ile ya da linkten indirip büyüterek inceleyebilirsiniz. (İnfografiği bulduğum sayfa da hoşuma giden bir blog, İngilizce ve Endonezce yazılar var, bir ara ayrıntılı inceleyeceğim: https://nadjeeb.wordpress.com/)

İnfrared Spektroskopisi hakkında kısaca bilgi almak isteyenler için:
"Kızılötesi spektroskopi atomlar arasındaki bağları analiz ederek molekülleri tanımlamaya yarayan bir tekniktir. Her kimyasal bağ kendine has bir frekansta titreşir. Bir moleküldeki bir grup atom (mesela CH2) bağların esneme ve bükülme hareketlerinden dolayı birden fazla titreşim moduna sahip olabilir. Eğer bir titreşim molekülün dipol momentinde değişime yol açarsa molekül aynı frekansa sahip bir foton soğurur. Çoğu molekülün titreşim frekansları, kızılötesi ışığın frekanslarına denk düşer. Genellikle bu teknik 4000-400cm-1 lik orta-kızılötesi ışınım kullanarak organik bileşikleri analiz etmekte kullanılır. Örneğin soğurduğu tüm frenkanslar kaydedilir. Bu tayf kullanılarak örneğin içeriği ve saflığı hakkında bilgi edinilebilir." (vikipedi)

16 Şubat 2013 Cumartesi

Ülkemizde Bitki Vejetasyonu, Endemizm ve Çeşitlilik

Geçen bahar, bölümden arkadaşlarımla iki defa (Gazi Ünv. Fen Fak. Biyoloji Bölümü hocalarından) Prof. Dr. Mecit Vural ve öğrencileri eşliğinde arazi gezisine çıktık. Gezi benim için de en az öğrenciler için olduğu kadar ilginç ve öğreticiydi. İlk defa ders gibi bir arazi gezisinin nasıl olduğunu Mecit hoca sayesinde gördüm. Bir ara, hocayı yakın takibe alıp elimdeki not defterine her cümlesini not ederken buldum kendimi. Yeni türler tanıdık, bir sürü güzel fotoğraf çektik...



Aslında gezide uğrak noktalarımız hep gittiğimiz, gördüğümüz Ankara yakınlarındaki farklı habitata sahip alanlardı (Nallıhan, Ayaş, Beypazarı, Kargasekmez, Kızılcahamam, Işık Dağı). Gezide hangi habitatta hangi türler yetişir, neden bazı türleri hep bazı türlerle birlikte görürüz veya bazıları ile asla yan yana görmeyiz gibi konularda çok şey öğrendim. Bu gezilerden sonra vejetasyon hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak istediğime karar verdim. 


Bu kış günü baharda çıktığım araziler  aklıma nereden geldi dersiniz? Sebep yakın tarihte göz attığım, beğendiğim yazılar arşivimde yer alan makalelerden biri. 

Makale Meral Avcı'ya ait. Çeşitlilik ve Endemizm Açısından Türkiye'nin Bitki Örtüsü adlı makaleyi aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:
http://www.istanbul.edu.tr/edebiyat/edebiyat/dekanlik/dergi/cd/Archives/number_13/13-02.pdf

Makale ne anlatıyor diyenler için kısa bir özet geçeyim:
Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından yağmur ormanları ya da ada ülkeleri kadar olmasa da önemli bir zenginliğe sahip. Bitkiler açısından duruma baktığımızda, ülkemiz türlerinden üçte birinin endemik (bir bölgeye özgü, sadece o bölgede yetişen türler) olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bulunan tür sayısı ise yine azımsanmayacak düzeyde, Avrupa'daki toplam tür sayısına denk. 

Ülkemizde endemik bitkilerin dağılışı- makaleden
Ülkemizin İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz Flora bölgelerinin tam da çakışma noktasında yer alması, üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların konumu sebebiyle iç bölgelerde karasal iklimin görülmesi ülkemizin farklı bölgelerinde ormanlar, makiler, bozkırlar oluşmasına sebep olmuş. Bunun yanı sıra iklim ve jeomorfolojik faktörler de çeşitliliği etkileyen diğer önemli faktörler.


Yazar konuyu çok akıcı bir dille, güzel örnekler ve güzel fotoğraflarla anlatmış, hepinize keyifli okumalar...

5 Şubat 2013 Salı

Cambrella

Bu yazıda sizi CAMbrella'dan haberdar etmek istiyorum. CAMbrella, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu'nun ortak kararı ile Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programı tarafından desteklenen büyük bir proje. Projenin, 12 Avrupa ülkesinden 16 farklı ortağı var. 


CAMbrella'nın amacı; Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (TAT) (Complementary and Alternative Medicine : CAM) alanında araştırmalar yapmak ve  bu konuda yapılan akademik araştırmaları derlemek. Yani amaç kesinlikle herhangi bir tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamasının savunuculuğunu yapmak değil. 



CAMbrella, 2010 yılından bu yana Avrupa'da TAT'ın mevcut durumunu farklı açılardan inceliyor:
  • Terminoloji - Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp ne demek?
  • Halkın bakış açısı - ihtiyaçları ve TAT'dan beklentileri neler?
  • Hastanın bakış açısı - TAT kullanım sıklığı, hangi sağlık sorunlarında tercih edildiği
  • Sağlayıcıların bakış açısı - hangi koşullarda TAT uygulamalarına başvuruluyor, hangi durumlarda öneriliyor?
  • Avrupa'da  TAT uygulamalarının yasal statüsü ve düzenlemeler 
  • Küresel bakış açısı - ABD, Asya ve Avustralya'dan uzmanlar Avrupa'da TAT uygulamaları hakkında ne düşünüyor?
                               - Gereklilikler, deneyimler ve tehlikeler



Bu çalışmaların sonuçları ve ortaya çıkan tüm görüşler bir araya getirilerek;  Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, ulusal politika (yasa) yapıcılar ve sivil toplum paydaşları için bir dizi öneri oluşturulmuş ve böylece Avrupa'da TAT araştırmaları için bir yol haritası çizilmiş. Proje halen devam etmekte ve uygulanmakta. 




CAMbrella hakkında daha fazla bilgi almak için ayrıntılı proje dökümanına göz atabilirsiniz: http://www.cambrella.eu/aduploads/cambrellaroadmap.pdf


Ayrıca CAMbrella web sitesinden proje hakkında bazı bilgi ve belgelere erişebilirsiniz: http://www.cambrella.eu/home.php?

Umarım çok uzun yıllar geçmeden ülkemizde de bilimsel olan tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları;
  • Sağlık Bakanlığı tarafından tanınır, 
  • hekimlere doğru şekilde anlatılır
  • halkın ilgisini suistimal eden şarlatanlar değil profesyonel uygulayıcılar, konunun uzmanları tarafından icra edilir...

3 Şubat 2013 Pazar

Botanik Çizimleri ve Fotoğrafları Arşivi

Gerek ders materyali hazırlarken, gerekse sunumlarımızı renklendirmek için kullandığımız çizim ve fotoğraflar için Google sınırsız bir kaynak. Ancak çok spesifik aramalar yaptığım bazı zamanlarda sonuçsuz kaldığım olmuştur. Benim gibi sıkıntı yaşayanlar için uzun zaman önce karşıma çıkan bir internet sitesinin bağlantısını paylaşmak istiyorum. Aslında arşiv çok geniş ama ben bitkilerin bulunduğu kısıma sıkça başvuruyorum. 

Sayfada siyah beyaz çizimlerinin yer aldığı bölüm
Bağlantıya tıkladığınızda karşınıza bu sayfa açılacak...  

Sayfada bitkiler aleminin üyelerine ait 8.000'in üzerinde çizim 44 galeri altında sınıflandırılmış. Tamamını değilse de beğendiğim birkaç bağlantıyı vereyim:  

Aynı internet sitesinin renkli fotoğraflarının yer aldığı bölüm de mutlaka incelenmeli. Bu bölümde 5600 kadar bitki fotoğrafı yer alıyor. Yine ağaçlar, otsular, tırmanıcılar, güller, bitki kısımları, likenler, mantarlar, algler, kaktüsler gibi birçok kısım altında sınıflandırılmış fotoğraflar, eğitim amaçlı kullanan herkesin kullanımına açık ve ücretsiz.

Renkli fotoğrafların bulunduğu kısım için:
Bu da fotoğrafların olduğu bölümün genel bir görüntüsü...

Yararlı olması dileklerimle...