21 Nisan 2014 Pazartesi

Biyoloji Sergisine Gidiyoruz

Yıllar önce Bilim-Teknik Dergisi'nde ilanlarını görüp Çağlar ile katıldığımız Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Biyoloji Sergisi,  bu yıl 28-30 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenecekmiş. İlanı Kadir Boğaç Kunt hocam sayesinde gördüm, blog okurları ile de paylaşmak istedim.
 
Yer yine Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Tandoğan Kampüsü, A Blok. 


Sergide sunulacak seksiyonlar; Hidrobiyoloji, Botanik, Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi ve Zooloji. İçerikleri aşağıdaki sergi broşüründen öğrenebilirsiniz. 

2000'lerin başlarında Ankara Üniversitesi'nde düzenlenen bir sergide, liken topluluğu, hidrobiyoloji ekibi, sivrisineklerle biyolojik savaş konulu çalışmaları yürüten arkadaşlarla derin sohbetlerimiz olmuştu. Ertesi yıl Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen sergide ise o zamanlar daha öğrenci olan (şimdi Uzman Biolog) dostumuz Serdar Aslan ile tanışmıştık. Her iki sergide de Ali Demirsoy hocamızla karşılaşmış, sohbet etme fırsatı yakalamıştık. 


Bu sene, sergi hafta içine denk geldiği için muhtemelen ben yalnız gideceğim. Yolu düşenlerle sergide görüşmek dileğimle...

15 Nisan 2014 Salı

Dendroloji Kursu Başlıyor! Kaçırmayın!

Dendroloji de neyin nesi dediğinizi duyar gibiyim. Ben de bu soruyu ilk defa orta okul yıllarımda sormuştum. Sanırım 1995-96 yıllarıydı. İzcilik yaptığım gruptaki liderimiz, Kırsal Çevre Derneği'nin düzenlediği bir kurstan bahsetmişti. Kursta dendroloji yani ağaç bilimi anlatılacak, çalıları, ağaçları, orman habitatını öğrenecek, tanıyacaksınız demişti. Doğa ile içiçe olmayı çok seven bizler, anlatılacak konuları anlar mıyız diye düşünmeden hemen kayıt yaptırmış, sonraki hafta sonlarımızı kursta geçirmiştik. 

O yıl Kırsal Çevre Derneği kursu, Kızılay'daki Yeni Sahne ile aynı binada olan Türkiye Ormancılar Derneği'nde düzenlemişti. Şimdi o binanın yerinde bambaşka bir bina var. Ama kursta anlatılanlar, tuttuğum notlar hala capcanlı anılarımda. Dev bir duvara yansıtılan slaytlardaki ihtişamlı ağaçlar, ormanlar da...


Yıllar sonra, eczacılık öğrencisiyken Çağlar ile birlikte bir defa daha katıldım aynı kursa. Bu defa tarih 2000'lerin başı olmalı. Kurs o yıl Kızılay'daki Milli Piyango'nun konferans salonunda yapılmıştı. Kurs sonunda ise MTA Müzesi bahçesine bir gezi düzenlenmişti. Yine çok eğlenceli, öğretici, bir o kadar da etkileyici geçtiğini hatırlıyorum. 

Bugün facebookta derneğin kurs ilanını görünce, katıldığım o iki kurs geldi gözümün önüne. Hemen bloga yazayım bu ilanı dedim. Eğer;
  • doğayı seviyorsanız, 
  • ekosistem, orman, flora, bitkiler hakkında daha bilimsel ama pratik bilgiler edinmek istiyorsanız, 
  • bu alanda bilgili veya bilgilenmeye meraklı sizin gibi kişilerle tanışmak istiyorsanız, 
  • doğa için emek harcayan bir sivil toplum örgütüne destek olmak ve çalışmalarında yer almak istiyorsanız mutlaka bu kursa gitmelisiniz.
Aklınıza gelecek sorulara cevaplar:
1. Kurs ücretsiz. 
2. Bu yıl Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nde yapılıyor.
3. Hiç sıkıcı değil, devam zorunluluğu yok
4. Kapalı alanda sıkışıp kalmak yok, öğleden sonra bölümlerinde Ankara'nın parklarında güzel uygulamalar yapılacak.
5. Şu adresten kurs programına bir göz atın (arada bir sorun veriyor): kurs programı
6. Facebookta da sayfaları var tabii: kırsal çevre facebook sayfası
7. Kursla ilgili Yıldıray Lise'nin kaleminden çıkmış harika bir yazı var. Benim aklıma gelmeyen soruların cevaplarını da orada bulacaksınız: 20 Yıldır Ankaralı Ağaçları Anlatıyorlar!


Kayıt ve Ayrıntılı Bilgi İçin: kirsalcevreormancilik@yahoo.com adresine yazabilir veya hafta içi her gün saat 14.00-20.00 arası 425 94 14 no’lu telefonu (telesekretere not bırakarak) arayabilirsiniz. Katılım için; e-posta, telefon (telesekretere not bırakarak) ya da derneğe giderek kayıt yaptırabilirsiniz. 

Dernekten kayıt yaptırmak isteyenler için kayıt günleri:

1 Mayıs 2014 saat 14.00-20.00 arası ve 2 Mayıs 2014 saat 14.00-20.00 arası
Dernek Adresi: Bestekar Sokak No:30/8 ÖZOK Apt. Kavaklıdere/ANKARA