24 Ekim 2014 Cuma

Bağbahçe Dergisi-Online

Geçen hafta iş yerimdeki oda değişikliğim sırasında kitaplığımda eski Bağbahçe Dergileri'ne rastladım.

Bağbahçe Dergisi Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) tarafından 2005 yılından bu yana yayınlanan bir "çevre, bahçe ve çiçek" dergisi. Dergide ekoloji, güncel koruma projeleri, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı ve NGBB'den haberler, tıbbi ve aromatik bitkiler, bitki yetiştiriciliği ipuçları ve daha bir çok konu yer alıyor. 

Dergiye NGBB web sitesindeki formu doldurarak yıllık 30 TL karşılığında abone olabilirsiniz. 2007'den günümüze kadar çıkmış olan tüm sayıları (10.-55.) ise linkten indirip zevkle okuyabilirsiniz: Bağbahçe Dergisi

Bağbahçe Bilim Dergisi ise yayın hayatına bu yıl başladı. Derginin yayınlanan iki sayısı da linkten indirilebiliyor: Bağbahçe Bilim Dergisi

Resimli Türkiye Florası'nın İlk Cildi Basıldı

Resimli Türkiye Florası'nın ilk cildi piyasaya çıkalı bir ay kadar oldu. Ben de bu güzel haberi alır almaz ilk cildi aldım.

Kısaca bilgi verip devam edeyim: Flora, bir bölgede, ilde, ülkede yetişen tüm bitki örtüsünü tanımlayan bir terim. Türkiye florası, Türkiye’de bulunan tüm bitki türlerinin sistemli bir şekilde sıralanmış ve sınıflandırılmış olarak içeriyor. Floralarda bitkiler, tür, cins, familya, sınıf sırasına uygun olarak sınıflandırılır.

Adil Güner editörlüğünde hazırlanan Resimli Türkiye Florası 1. cildinin cilt editörü Tuna Ekim. Flora'nın hazırlanmasında birçok önemli bilim adamının emeği geçmiş, basılmasında ise T.C. Cumhurbaşkanlığı, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Türkiye İş Bankası Yayınları ve Flora Araştırmaları Derneği'nin katkısı büyük. 

Bu kitap serisi, ülkemiz bitki örtüsü üzerine yazılmış 3. flora çalışması. İlki; Flora Orientalis, Boissier tarafından 19. yüzyılda yazılmış. 6 cilt ve Latince. İkincisi; Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Davis tarafından yazılmış ve 10 cilt. Davis'in yazdığı Türkiye Florası'na 11. ek cildi Türk araştırmacılar hazırlamıştı. Eserin toplamı böylece 11 cilt oldu ve dili İngilizce'ydi. 



Resimli Türkiye Florası'nın diğer iki eserden en önemli farklı Türkçe hazırlanıyor olması. Kitapta, bitkilerin hem Latince hem de Türkçe isimleri belirtilecek. Bitkilerin tanımlayıcı özellikleri, diğer yakın türlerden farkları ve yayılış bilgilerinin yanı sıra teknik kalem ve sulu boya çizimleri de bulunacak. Çizerlerin yazarlar ile eşleştirilmesi, çizimlerin uygun şekilde tamamlanması, seçimi, düzenlenmesi gibi işleri deneyimli çizer ve bilimsel bitki illüstrasyonu hocası olan sanat editörleri (Gülnur Ekşi, Hülya Korkmaz ve Işık Güner) yürütüyor. Floranın toplamda 30 cilt olması planlanmakta. Projenin bitiş tarihi olarak da 2023 hedeflenmiş.

İlk cilt genel bilgilerin toplandığı bir giriş kitabı. Kitapta yer alan konu başlıkları ise; Resimli Türkiye Florası'nın Düzeni, Coğrafya, Yer Şekilleri, Jeoloji, Paleocoğrafya, Toprak, İklim, Biyoiklim, Bitki Örtüsü, Vejetasyon, Anadolu Botanik Tarihi, Davis'in Türkiye Florası, Yetiştirilen Bitkiler, Etnobotanik, Davis'in Florası'nda Değişen Yer Adları, Bitki Terimleri, Taksonomik ve Floristik Kaynaklar. İlk ciltte bitki tanımlamaları yer almıyor. İkinci cilt genel bir tayin anahtarı ve eğrelti türleri ile başlayacak.

Ben kitabı kitaplığıma bir türlü yerleştiremedim. Kitap elimin altında duruyor, her gün karıştırıp ilgimi çeken birkaç sayfayı okuyorum. 

Fiyatı merak edenler için not:Ben kitabı internetten (D&R'dan) aldım, fiyat olarak en uygun olan yer orasıydı. Ama siz kitap evlerinden de alabilirsiniz. (Etiket fiyatı:140 lira, İş Bankası Yayınları'nda:105 lira D&R'da:98 lira) 



Proje hakkında bilgi edinmek için sosyal medya üzerindeki sayfaları takip edebilirsiniz:

Twitter için:https://twitter.com/resimliflora
Facebook için: https://www.facebook.com/ResimliTurkiyeFlorasi

1 Ekim 2014 Çarşamba

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ndeydim...

Yurt dışında botanik bahçelerini keyifle gezip keşke bizde de olsa böyle güzel bahçeler deyip durmuştum. Oysa ülkemizde böyle bir bahçenin kurulmasına daha çok uzun yıllar var diye düşünüyordum, İstanbul'daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ni (NGBB) gezene kadar...

Ertuğrul Adası'ndaki havuzlarda ve saksılarda nilüferleri çiçekli görmek harikaydı...
Resimli Türkiye Florası çalışmaları için bu haftasonu yapılan toplantı NGBB'de düzenlenince ben de toplantı sonunda rüzgar ve yağmura rağmen o güzel bahçeyi hızlıca gezme fırsatını yakaladım.

Nezahat ve Ali Nihat Gökyiğit
Bahçe, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit'in eşinin adını yaşatmak için bu alanı bir park haline getirmesi ile oluşmuş. Birkaç yıl sonra tam da park içinden geçen otoyol bahçenin tahribine değil gelişmesine sebep olmuş. Toprak ıslahından sonra 32 hektarlık alana 50 bin kadar ağaç ve çalı dikilmiş. Parkın gelişimi ile 2002'de botanik bahçesi olarak halkın ziyaretine açılmış ve 2003'de adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiş.

Bahçedeki bölümlerde ve tünellerde birçok bilgilendirici tabela mevcut. Bitkilerin altlarında Türkçe ve Latince isimleri yer alıyor. 
Bahçe kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kurulu. Sekiz ana ada var, her adada da birbirinden güzel bitkiler. Bir adadan diğerine köprüler ve tünellerle geçiliyor. 
İstanbul'un çiçekleri tünelinde lale, karanfil, sümbül, gül ve daha nicelerinin hikayelerini okuyabilir/dinleyebilirsiniz. 

Park İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun (Ankara) birleştiği kavşakta. (Gitmek isteyenler için web sitesindeki kroki çok işe yarayacak: http://ngbb.org.tr/tr/iletisim.html )

Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki protokolle 2025 yılına kadar bu hizmete tahsis edilmiş. NGBB, hem İstanbullular için bir nefes alma noktası olması hem de bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezi. Ayrıca kütüphanesi, herbaryumu, soğanlı bitkiler bölümü ve koruma altındaki türlerin yer aldığı bölümler de mutlak görülmeli. Bahçe içinde oluşturulmuş özel alanlarda eğitimler, konferanslar, belgesel gösterimleri, bitki ressamlığı kursu ve çok farklı konularda atölyeler düzenleniyor. 2014 etkinliklerinden haberdar olmak için: 


Soğanlı Bitkiler Kolleksiyonu bu güne kadar görmediğim onlarca türe ev sahipliği yapıyordu... 

Bence İstanbul'daysanız yanı başınızdaki bu güzelliği görme fırsatını kaçırmayın. Ama uzaklardayım diyorsanız ziyaret edene kadar web sitesine bir göz atın: http://ngbb.org.tr/tr/

Ben yazıyı yayınladıktan sonra Sevgili Hocam K. Husnu Can Baser'den bir mesaj aldım. Hocam yazıda Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nden bahsetmediğimi hatırlattı. O bahçedeki yüzün üzerinde bitkinin tohumunu, farklı ülkelerden bizzat getirmiş kendisi. Ben de görülmeye değer köşelerden biri olduğuna eminim. Hüsnü hocanın son notu ise: "NGBB Türkiye'deki benzerleri içinde evrensel boyutlarda Botanik Bahçesi diyebileceğimiz tek örnek, ne yazık ki.." 

Vaktim dar olduğundan hızlıca gezdiğim parkta daha birçok noktayı tam anlamıyla gezemedim. Bu sebeple siz siz olun parka erken gidip tüm günü orada geçirmeye çalışın. Tabii fotoğraf makinanızı da yanınıza almayı unutmayın...