16 Mayıs 2020 Cumartesi

Retinole Alternatif: Bakuçiyol


Geçen hafta eve gelen dergilerden birini (Better Homes & Gardens) okumaya başladığımda kozmetik ürünlerin yer aldığı bir sayfa dikkatimi çekti. Bu yılın yıldızı bakuçiyol (bakuchiol), a vitamini retinole alternatif bir etken madde olarak tanıtılıyordu. 


Hemen hızlıca bir araştırma yaptım. Kozmetik dünyasına yakın zamanda girmiş bu doğal kaynaklı yaşlanma karşıtı ile ilgili bilgileri okudukça konu daha da derinleşti. Bakuçiyol nedir siz de benim gibi ilk defa duyuyorsanız gelin tanıştırayım.


  

Bakuçiyol meroterpen (terpen parçası içeren) yapıda bir terpenofenol




İlk defa 1966’da baklagiller (Fabaceae) familyasından Psoralea corylifolia isimli bitkiden izole edilmiş. Bitkinin Latince adı, taşıdığı kumarin yapılı bileşiklerden (psöralen) geliyor. Sanskritçe adı bakuçi, babçi olan bu bitkinin tohumlarından elde edildiği için maddeye de bakuçiyol adı verilmiş. Bitki Himalayalar’dan Çin, Hindistan ve Güney Afrika’ya kadar yayılış gösteriyor. 






Bitkiden, Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda’da cilt hastalıklarında karşı yararlanılıyor. Bitkinin kemoprotektif, antitümör, antidiyabetik, antioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar etkileriyle ilgili bilimsel çalışmalar mevcut. Ayrıca bitki ekstrelerinin cüzzam yaraları, vitiligo gibi ciddi cilt hastalıklarına karşı kullanıldığı da kayıtlı. Bitki ekstreleri içeren ürünlerin etkinliğinin incelendiği 5 kadar klinik çalışma mevcut.

Bakuçiyole dönecek olursak, ilk defa harici uygulanan bir ticari ürünün bileşimine girdiği tarih 2007 (Sytenol). Yapılan bilimsel araştırmalarda birçok etkisi bulunmuş (antienflamatuvar, antioksidan, antikanser, antibakteriyel). Antiandrojenik etkisi dikkat çekici, prostat kanseri hücrelerinin üremesini engellemiş.




Ciltle ilgili etkileri neler bir de onlara bakalım: 
           o antiaging (yaşlanma karşıtı)
            o hücre yenilemesini uyarıyor
             o kollajen üretimini arttırıyor
              o ciltteki açık renkli bölgeleri cilt rengine eşitliyor
               o kırışıklıkları yumuşatıyor
                 o cilt yapısını ve tonunu düzeltiyor

Bu etkiler için altın standart olan retinolün tahtını nasıl sallıyor peki derseniz retinolün sahip olduğu dezavantajlara sahip değil. Yani retinol gibi tahriş edici değil tam tersi onarıcı. Bu sebeple, cilt kuruluğu, kızarıklık, aşırı hassasiyet, güneşe duyarlılık gibi şikayetleriniz varsa retinollü ürünler yerine artık bir alternatifiniz var. Ayrıca a vitamini ve türevlerinin hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmaması gerekirken bakuçiyolün bu dönemlerde güvenilir olduğu belirtiliyor.  

Dünya piyasasındaki ürünlerine bakacak olursak; bakuçiyol, serum, krem, temizleme mendili formlarında karşımıza çıkıyor. Türkiye piyasasında bunlardan hangileri var bilemiyorum ama yakın zamanda farklı ürünlerde bu doğal kaynaklı retinol alternatifine sıkça rastlayacağız gibi görünüyor.


2 yorum:

  1. Alıç ağacı ile sohbetler postu üzerine blogunuzla tanıştım, ana sayfaya gelince yakın zamanda da paylaşım yapmış olmanız beni çok sevindirdi. Blogların artık terkedildiği bu zamanlarda yazmaya, paylaşmaya devam ettiğiniz için teşekkür etmek istedim 🙂

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim Elif hanim. Bloglar sosyal medya kadar takip edilmedigi ve etkilesime daha uzak oldugu icin malesef bir kenara atilmis gibi oldu. Ama boyle uzun yazilari yayinlayacak baska ortam da bulamadim ben. Yeni yazilarda gorusmek dilegimle :)

    YanıtlaSil