5 Ağustos 2012 Pazar

Etnobotanik Hakkında Kısa Kısa

Etnobotanik, ilk defa 1896 yılında Amerikan Botanikçi William Harshberger tarafından ortaya atılan bir terim. Genel olarak insanların bitkiler ile ilişkilerini incelemek anlamına gelen etnobotanik, aslında çok geniş bir kavram.

Etnobotanik araştırmaları belirli bir süre yerel halkla iç içe yaşayarak yapılıyor. Bu sırada insanların günlük yaşamları ve kültürel özellikleri gözleniyor. Bu süre boyunca halkın gıda, boyar madde, yağ ve lif kaynağı, ilaç, zehir, dinsel öge, ev araç-gereci, takı, yakacak, yem olarak kullandıkları bitkiler inceleniyor.

Bu bilgilerin bilimsel ve kalıcı olabilmesi için de bitkilerin uygun şekilde toplanması (örneklenmesi), teşhislerinin yapılması ve toplanan bilgilerin  derleme sonunda bilimsel makale olarak yazılması gerekiyor. 

Etnobotanik çalışmaları çok kapsamlı olduğu için süre ve maddi destek yetersizliği gibi durumlarda, çalışmaların bir köy ile sınırlandırılması, bir amaca yönelik yapılması (sadece boyar madde olarak kullanılan bitkilerin seçilmesi gibi) mümkün. 

Bu alanda çalışmayı çok istesem de bu güne kadar fırsatım olmadı. Ancak mevcut çalışmaları takip ediyor ve iştahla çalışma sonuçlarını inceliyorum. 

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenlere sayın Füsun Ertuğ'un blogunu öneririm. Adresi; www.etnofertug.blogspot.com

"Etnobotanik ve Türkiye'de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış" adlı makale için: 
http://www.eczfakder.hacettepe.edu.tr/Arsiv/EskiDergiler/01_2010/ecz-05%20indeks%20derleme.pdf

Resimi poster olarak indirmek isteyenler buyursun: http://www.fs.fed.us/wildflowers/features/posters/ethnobotany.pdf

2 yorum: