9 Aralık 2012 Pazar

Uluslararası Bitki İsimleri İndeksi

Bitkilerin Latince isimlerini hatırlamak birçok kişi için yeterince zorken bir de (o bitkiyi tanımlayan kişinin adının kısaltması olan) otörlerini bilmek hiç de kolay değil. Bazen daha da vahim bir şekilde bitkinin cinsini hatırlar ama türlerini anımsayamayız. İşte bu gibi durumlarda başvurabileceğimiz kullanışlı bir internet sitesi var: The International Plant Names Index. 

Bana siteyi birkaç yıl önce, Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan önermişti. O günden bu yana sıkça aklıma takılan bitkileri aramak için kullandığım sitenin adresi: http://www.ipni.org/

Search Plant Names kısmından (kısaca buradan) bilgileri yazarak aradığınız bitkiye ulaşabilirsiniz. Bitkinin Latince cins, familya adı ile arama yapmanız mümkün. Sonuçları incelediğinizde bitkinin sinonimlerini (bilimsel olarak verilmiş diğer adlarını), bitkinin bilim dünyasına tanıtıldığı ilk yayının hangi kaynakta ne zaman basıldığını da öğrenebilirsiniz. 

Sayfadaki veri tabanı hazırlanırken Index Kewensis ve Gray Card Index verileri kullanılmış. Daha da güzeli çalışkan bir ekip,  (The Royal Botanic Gardens-Kew, The Harvard University Herbaria ve The Australian National Herbarium ekibigüncel yayınları takip ederek türler hakkında değişen bilgileri güncelliyor. 

Veri tabanı tohumlu bitkiler, eğreltiler ve kibrit otlarını (likopodları) kapsıyor. Eminim sitedeki farklı bölümleri dolaştıkça, benim dikkatimi çekmeyen ama işinize yarayan birçok bilgiye rastlayacaksınız. İyi gezintiler...

2 yorum:

  1. Nilüfer, ayrıca APNI yani Avustralya plant name index veri tabanından da veri çekiyor. Ayrıca ülke bazında da arama yapabilirsin. Turkey yazıp, 2012-01-01 yazarsan 2012 den sonra Türkiye den yayınlanan türleri listeler. :-)
    Serdar.

    YanıtlaSil
  2. Katkın için çok teşekkürler Serdar. Sevgiler :)

    YanıtlaSil