27 Mart 2014 Perşembe

Tanıştırayım: Altın Otu

Ankara Eczacı Odası Yayın Organı olan DOZ dergisinin bu yılki ilk sayısına bir yazım basıldı. Blog yazılarım tarzında, bilimsel ama teknik olmayan bir yazı. Sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum... 

Yazıdan kısa bir bölüm:
"Bir cuma akşamı, günü bitirme saatleri yaklaşmış, telefonum çalıyor. Arayan kişi Doz Dergisi’nin Editörü Sayın Hocam Mehtap UYSAL. “Bize geçenlerde her derda deva olarak anlattığın, hayvan deneylerinizde farklı etkilerini araştırdığınız Helichrysum’u anlatan bir yazı yazar mısın?” diyor hocam. Hay hay diyorum, geçiyorum kitaplarımın, literatürlerimin karşısına. Hızlı bir araştırmadan sonra işte karşınızdayım.

Helichrysum türleri Avrupa’da “immortal, everlasting”- yani “ölümsüz, ebedi” ismi ile tanınıyor. Bitkinin çiçekleri bolca kitin (böcek kabuklarının sert olmasını sağlayan madde) taşıdığından, bitki çiçek açtıktan sonra solmuyor. Yani altın sarısı renkteki petaller çiçek üzerinde uzun zaman kalabiliyor. İşte bu sebeple bitki, ülkemizde de halk arasında “ölmez çiçek, solmaz çiçek, herdem taze” adlarıyla biliniyor." 

Yazının tamamı için: http://doz.aeo.org.tr/5/013.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder