24 Ekim 2014 Cuma

Resimli Türkiye Florası'nın İlk Cildi Basıldı

Resimli Türkiye Florası'nın ilk cildi piyasaya çıkalı bir ay kadar oldu. Ben de bu güzel haberi alır almaz ilk cildi aldım.

Kısaca bilgi verip devam edeyim: Flora, bir bölgede, ilde, ülkede yetişen tüm bitki örtüsünü tanımlayan bir terim. Türkiye florası, Türkiye’de bulunan tüm bitki türlerinin sistemli bir şekilde sıralanmış ve sınıflandırılmış olarak içeriyor. Floralarda bitkiler, tür, cins, familya, sınıf sırasına uygun olarak sınıflandırılır.

Adil Güner editörlüğünde hazırlanan Resimli Türkiye Florası 1. cildinin cilt editörü Tuna Ekim. Flora'nın hazırlanmasında birçok önemli bilim adamının emeği geçmiş, basılmasında ise T.C. Cumhurbaşkanlığı, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Türkiye İş Bankası Yayınları ve Flora Araştırmaları Derneği'nin katkısı büyük. 

Bu kitap serisi, ülkemiz bitki örtüsü üzerine yazılmış 3. flora çalışması. İlki; Flora Orientalis, Boissier tarafından 19. yüzyılda yazılmış. 6 cilt ve Latince. İkincisi; Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Davis tarafından yazılmış ve 10 cilt. Davis'in yazdığı Türkiye Florası'na 11. ek cildi Türk araştırmacılar hazırlamıştı. Eserin toplamı böylece 11 cilt oldu ve dili İngilizce'ydi. 



Resimli Türkiye Florası'nın diğer iki eserden en önemli farklı Türkçe hazırlanıyor olması. Kitapta, bitkilerin hem Latince hem de Türkçe isimleri belirtilecek. Bitkilerin tanımlayıcı özellikleri, diğer yakın türlerden farkları ve yayılış bilgilerinin yanı sıra teknik kalem ve sulu boya çizimleri de bulunacak. Çizerlerin yazarlar ile eşleştirilmesi, çizimlerin uygun şekilde tamamlanması, seçimi, düzenlenmesi gibi işleri deneyimli çizer ve bilimsel bitki illüstrasyonu hocası olan sanat editörleri (Gülnur Ekşi, Hülya Korkmaz ve Işık Güner) yürütüyor. Floranın toplamda 30 cilt olması planlanmakta. Projenin bitiş tarihi olarak da 2023 hedeflenmiş.

İlk cilt genel bilgilerin toplandığı bir giriş kitabı. Kitapta yer alan konu başlıkları ise; Resimli Türkiye Florası'nın Düzeni, Coğrafya, Yer Şekilleri, Jeoloji, Paleocoğrafya, Toprak, İklim, Biyoiklim, Bitki Örtüsü, Vejetasyon, Anadolu Botanik Tarihi, Davis'in Türkiye Florası, Yetiştirilen Bitkiler, Etnobotanik, Davis'in Florası'nda Değişen Yer Adları, Bitki Terimleri, Taksonomik ve Floristik Kaynaklar. İlk ciltte bitki tanımlamaları yer almıyor. İkinci cilt genel bir tayin anahtarı ve eğrelti türleri ile başlayacak.

Ben kitabı kitaplığıma bir türlü yerleştiremedim. Kitap elimin altında duruyor, her gün karıştırıp ilgimi çeken birkaç sayfayı okuyorum. 

Fiyatı merak edenler için not:Ben kitabı internetten (D&R'dan) aldım, fiyat olarak en uygun olan yer orasıydı. Ama siz kitap evlerinden de alabilirsiniz. (Etiket fiyatı:140 lira, İş Bankası Yayınları'nda:105 lira D&R'da:98 lira) 



Proje hakkında bilgi edinmek için sosyal medya üzerindeki sayfaları takip edebilirsiniz:

Twitter için:https://twitter.com/resimliflora
Facebook için: https://www.facebook.com/ResimliTurkiyeFlorasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder