14 Mayıs 2015 Perşembe

14 Mayıs Eczacılık Bayramı

Bugün 14 Mayıs, ülkemiz eczacılarının bayramı... Ülkemiz diyorum çünkü Dünya Eczacılık Günü 25 Eylül olmasına karşın ülkemizde 14 Mayıs, 1968'den bu yana eczacılık bayramı olarak kutlanmakta. 

Turhan Baytop hocamız, Türk Eczacıları Birliği Mecmuası'ndaki (cilt III(1), Şubat 1960, Sayfa 8) "Türk Eczacılık Günü" başlıklı yazısında bunun sebebini de açıklıyor: 

"İlk Eczacı sınıfı, Dr. C.A. Bernard tarafından kurulup 14 Mayıs 1839'da Sultan ikinci Mahmut tarafından açılmış olan Mektebi Tıbbiyei Şahane (Ecole Impériale de Médecine de Galata Sérai) da ihdas edildiğine göre 14 Mayıs tarihi Eczacılık Günü olarak kabul edilmelidir."

Konu ile ilgili güzel bir derleme "Bir Kurumu Öyküsü" adlı kitapta yer alıyor, meraklıları için blogda paylaşmış olayım: http://www.e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/raporlar/kurumun_oykusu/8.pdf

Ve benim eczacı olmamda emeği geçen tüm hocalarımın, birlikte çalıştığım akademisyen arkadaşlarımın, stajlarda bizlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm serbest eczacıların, fabrikalarda, ilaç firmalarında, meslek örgütlerindeki ve halen eğitimi devam eden gelecekteki meslektaşlarımın Eczacılık Bayramı'nı kutlarım :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder