14 Haziran 2015 Pazar

Haziran Ayı Işık Dağı Mantarları

Dün (13.06.2015) bir orkide türünün çiçekli halini görebilmek için Işık Dağı'ndaydık. Bir haftadır Ankara'nın yağmurlu oluşu ve Işık Dağı etrafındaki köylerdeki büyük baş hayvanları otlatmaya çıkarmaları sebebiyle yol bayağı çamurdu. Hatta bataklık halindeydi diyebilirim. Biz de arabayı batmayacağına emin gördüğümüz bir noktaya bırakıp yol yerine orman içinden yürümeye başladık. 

Bu kadar fazla yağmur yağması birçok bitkinin yanı sıra mantarları da mutlu etmişe benziyordu. Biz de dayanamayıp bu güzellerden bir kaçının fotoğrafını çektik.

Mantar kitaplarımız iş yerindeki kitaplığımda olduğundan şimdi cinsleri hakkında fikir yürütemiyorum. Bazılarını internet araştırmaları ile tahmin etmeye çalıştım. Ama en azından vakit buldukça, teşhis yaptıkça altlarına eklerim diyerek fotoğraflardan güzellerini bloga koymak istedim. 


Yosunlar, göknar yaprakları ve göknar kozalaklarının pulları arasında keyifle yaşayan birçok mantar türüne rastladık.


Mantarların bazıları kabaca şapkalı mantar dediğimiz mantarlardandı bazıları ise pek ilk görüşte mantara benzetmediğimiz cıvık mantarlar grubundandı.


Yukarıdaki türün cıvık mantarlardan Fuligo candida olabileceğini düşünüyorum. Rengi daha beyazımsı aslında. Ama orman altında ışık yetersiz olduğundan bu fotoğrafta bej-krem rengi gibi gözükmüş. 


Bu iki fotoğraftaki de Fuligo septica gibi. Yine cıvık mantarlardan, yan yana dizilmiş ufacık boncuklar gibiler. Biz devrilmiş bir göknar ağacının gövdesi ve dalları üzerinde gördük.



Bu yukarıdaki fotoğraftaki türü de eskiden kesilmiş bir göknarın kütüğü üzerinde gördük. İnternetteki aramalarıma göre Dacrymyces stillatus'a benziyor, İngilizce adı "turuncu jelimsi" (orange jelly), bu türe benzeyen fotoğrafları bulmamı kolaylaştıran anahtar kelimelerdi zaten :)




Bu (yukarıdaki 2 fotoğraftaki) pembe-siyah top top mantarlar ise yine devrilmiş bir kütük üzerindeydi kara yosunları ve kadeh likenleri ile yan yana yaşıyorlar. Pink ball  mushroom diye arayınca wikipedia'dan Lycogala cinsine benzettik. Link: https://en.wikipedia.org/wiki/Lycogala_epidendrum


Coprinus ???


Bu turuncu mantarların daha ufaklarını iki hafta kadar önce gittiğimizde de görmüştük. Pezizales takımından Aleuria'lara benziyorlar, plastik gibi yarı esnek, yarı sert formdalar.


Bu beyaz mantar da muhtemelen Pezizales takımından ama cins tahmini için biraz daha kaynağa göz atmam gerekiyor.





 ???





Yukarıdaki üç fotoğraf da Boletus'lara ait. Ayı mantarı, çörek mantarı gibi isimlerle tanınıyor. Bazı Boletus türleri yenilse de bazıları zehirli. Şapka altına baktığınızda ışınsal lameller gözükmüyor, süngersi bir yapının içindeki deliklerde sporlar üretiliyor.

Son olarak özellikle belirtmeliyim ki bu yazının amacı; doğada etrafınıza biraz daha dikkatli bakmanızı sağlamak, mantarların da zengin biyolojik çeşitlilik gösteren canlılar olduğunu anımsatmak.  

SAKIN BU BLOGDAKİ FOTOĞRAFLARA BAKARAK MANTARLARIN MASUM OLDUĞUNU DÜŞÜNMEYİN, BU SEBEPLE BU TÜRLERİ YİYEBİLİRSİNİZ GİBİ BİR İBARE KOYMAMAYA DİKKAT ETTİM. 

Fotoğrafları daha büyük görüntülemek için birinin üzerine tıklamanız gerekiyor. Türler hakkında bilgisi olanlar yazı altından fikirlerini paylaşırlarsa, yazıyı düzenleyerek fotoğraflar altına teşhislerini ekleyebilirim. 

Sevgiler, renkli günler :)

1 yorum: