18 Temmuz 2012 Çarşamba

Türkiye'nin Endemik Bitkileri Kitabı

Bu sene doğum günümde aldığım hediyelerden biri daha önce kitap evlerinde hiç rastlamadığım ve nasıl rastlamadığıma da şaşırdığım bir kitaptı. (Çünkü genelde her gittiğimiz kitapçıda botanik, doğa, çevre, bilim ve polisiye raflarına göz atar, yeni çıkanların hepsini alamasam da inceleyip konuları hakkında fikir sahibi olmaya çalışırım.) Kitabı alan babam önce karıştırmış biraz; fotoğrafları beğenmiş, okumuş; bitkilerin Latince isimlerinin de verildiğine dikkat etmiş, yazar isimleri arasında da Gazi Üniversitesi'nden Botanik hocalarının isimlerini görünce daha fazla düşünmeye gerek yok deyip almış. İyi ki de almış.   

Kitabın adı; Türkiye'nin Endemik* Bitkileri (*endemik: yaşam alanı belirli  bir bölgeyle sınırlı canlıları tanımlamada kullanılan bir terimdir). Yazarları Hasan Torlak, Mecit Vural ve Zeki Aytaç. Ayrıca (arkadaşımız Serdar Aslan gibi) birçok uzmandan da fotoğraf desteği alınmış. Kitap 2010 basımıymış ama kitap Kültür ve Turizm (son ismi ne oldu bilemiyorum) Bakanlığı tarafından basıldığı için sanırım reklamı pek de fazla yapılmadı. Belki yine aynı sebeple Ankara'daki belli başlı kitap evlerinde kitaba rastlamadık (rastlamadınız). 

Kitapta ülkemizdeki endemik bitki zenginliği 200 kadar fotoğraf desteği ile örnekleniyor, anlatılıyor. İsimlerini nereden aldıkları, nerelerde yetiştikleri açıklanıyor. 




Kitaptaki ana başlıklar ise şöyle;
  • Ana Tanrıça İnancının Bitkisel Kökeni
  • Hitit Uygarlığı'nda Bitkiler
  • Antik Kentlerimiz ve Tarihi Eserlerimizde Yaşayan Endemik Bitkiler (EB)
  • Halk İlacı Yapımında Kullanılan EB
  • Türkiye'nin Endemik Orkideleri
  • Yiyecek ve İçecek Yapımında Kullanılan EB
  • Kokulu Bitkilerin Kültürümüzdeki Yeri ve Kokulu EB
  • Anadolu Kültüründe Bitkiler
  • İlginç Kullanımı Olan EB
  • Yeni Keşfedilen EB


Kitap 221 sayfa, internet üzerinden fiyatına baktığınızda çok farklı fiyatlarla (48, 65, 75 TL gibi) karşılaşıyorsunuz. Ama Ankara'daysanız babam gibi Kızılay'daki (Mithatpaşa Cd. No:18) GES'e (Geleneksel El Sanatları'na) gidip 20 TL'ye bu güzel kitaba kavuşabilirsiniz. Ha Ankara'da olmayanlar da GES'in web sitesine göz atsınlar: http://www.ges.gov.tr/tr/urunler/kitap/turkiyenin-endemik-bitkileri/ orada da fiyat aynı gözüküyor (kargo ekliyorlar mı bilmiyorum). Web sitesinde şu an arşivde bu kitaptan 49 adet olduğu yazılı. Umarım bitmeden alma şansınız olur... 

3 yorum:

  1. İhmal etme bloğunu. Çok güzel bir kitap. Bence elimizdeki tüm kitapları arada yazmalısın. Bir sürü rehber kitap var elimizde.

    YanıtlaSil
  2. Hocaların adlarını gördüğümde kütüphanemizde bulundurmamız gerektiğini düşündüğüm, bir süre önce benim de başka kitap ararken rastladığım bir kitap. İlk fırsatta alacağımdır. Yazınız ve bilgileriniz için teşekkürler Nilüfer hocam:) Eklemek isterim ki D&R internet sitesinden kitap 14.99tl'den satılmakta. GES'in internet sayfasında satılan kitap da ciltsiz olduğundan D&R' daki daha hesaplıya geliyor:)

    YanıtlaSil
  3. Katkılar için teşekkürler, yine bekleriz efendim, her türlü görüş, katkı, eleştirileriniz için ;)

    YanıtlaSil