10 Kasım 2012 Cumartesi

Acta Plantarum

Geçen akşam Çağlar elinde bir tohumla geldi yanıma, kekik kavanozunun içinden çıkmış bir Asteraceae (papatyagiller) meyvesi kendisi. (Aken tipi bir meyve bu, meyve kabuğu olgunlukta açılmıyor, basit kuru meyvelerden.) Aynı familyada bulunduğu ayçekirdeğine nasıl da benziyor değil mi?

Meyve o kadar güzel ki fotoğraf makinasını alıverdik elimize, 3-5 fotoğrafını çektik hemen. Sosyal medyada fotoğrafları paylaşımımızla arkadaşımız Esra'nın (Uzm. Bio. Esra Ergin) bitkiyi teşhis etmesi arasında 3-5 saniye vardır sanırım. 

Teşhisi Crupina crupinastrum'idi. Ben ilk defa duyduğum bu türün ismini google'ladığımda karşıma güzel çiçek fotoğraflarının sonrasında pek de güzel olan bir web sitesi çıktı. Ben de hemen bağlantı arşivine ekledim sitenin adresini. Site Acta Plantarum, (Çağlar sitenin adını ilk duyduğunda dergidir o ya demişti :))

Meyve ve tohum fotoğraflarına giden bağlantı: 

Buradan da familya ve bitki adıyla bitkinin genel görünüş, çiçek, yaprak fotoğraflarına ulaşabilirsiniz: 

Sitede familyalara göre bitki meyve ve tohumların fotoğrafları yer alıyor. Bence görsel bir şov olmanın yanında arşivleme sırasında gözden kaçırdığımız bir ayrıntının -bitkinin genel görünüşünün yanı sıra meyve ve tohumlarının- da önemini vurguluyor site. Aslında Acta Plantarum ana sayfasında gezdiğinizde karşınıza başka sürprizler de çıkıyor örneğin Acta fungorum veya liken fotoğraflarının bulunduğu arşiv gibi... Güzel bir site, bolca görsel malzeme var, İtalyanca olması şimdilik en büyük dezavantajı, ama google chrome kullanıcıları zaten Türkçe çeviri yaptırıp gezebiliyorlar sitede... 

Herkese şimdiden iyi gezmeler :)
Bitkimiz de bu güzelmiş: Crupina crupinastrum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder