16 Şubat 2013 Cumartesi

Ülkemizde Bitki Vejetasyonu, Endemizm ve Çeşitlilik

Geçen bahar, bölümden arkadaşlarımla iki defa (Gazi Ünv. Fen Fak. Biyoloji Bölümü hocalarından) Prof. Dr. Mecit Vural ve öğrencileri eşliğinde arazi gezisine çıktık. Gezi benim için de en az öğrenciler için olduğu kadar ilginç ve öğreticiydi. İlk defa ders gibi bir arazi gezisinin nasıl olduğunu Mecit hoca sayesinde gördüm. Bir ara, hocayı yakın takibe alıp elimdeki not defterine her cümlesini not ederken buldum kendimi. Yeni türler tanıdık, bir sürü güzel fotoğraf çektik...



Aslında gezide uğrak noktalarımız hep gittiğimiz, gördüğümüz Ankara yakınlarındaki farklı habitata sahip alanlardı (Nallıhan, Ayaş, Beypazarı, Kargasekmez, Kızılcahamam, Işık Dağı). Gezide hangi habitatta hangi türler yetişir, neden bazı türleri hep bazı türlerle birlikte görürüz veya bazıları ile asla yan yana görmeyiz gibi konularda çok şey öğrendim. Bu gezilerden sonra vejetasyon hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak istediğime karar verdim. 


Bu kış günü baharda çıktığım araziler  aklıma nereden geldi dersiniz? Sebep yakın tarihte göz attığım, beğendiğim yazılar arşivimde yer alan makalelerden biri. 

Makale Meral Avcı'ya ait. Çeşitlilik ve Endemizm Açısından Türkiye'nin Bitki Örtüsü adlı makaleyi aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:
http://www.istanbul.edu.tr/edebiyat/edebiyat/dekanlik/dergi/cd/Archives/number_13/13-02.pdf

Makale ne anlatıyor diyenler için kısa bir özet geçeyim:
Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından yağmur ormanları ya da ada ülkeleri kadar olmasa da önemli bir zenginliğe sahip. Bitkiler açısından duruma baktığımızda, ülkemiz türlerinden üçte birinin endemik (bir bölgeye özgü, sadece o bölgede yetişen türler) olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bulunan tür sayısı ise yine azımsanmayacak düzeyde, Avrupa'daki toplam tür sayısına denk. 

Ülkemizde endemik bitkilerin dağılışı- makaleden
Ülkemizin İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz Flora bölgelerinin tam da çakışma noktasında yer alması, üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların konumu sebebiyle iç bölgelerde karasal iklimin görülmesi ülkemizin farklı bölgelerinde ormanlar, makiler, bozkırlar oluşmasına sebep olmuş. Bunun yanı sıra iklim ve jeomorfolojik faktörler de çeşitliliği etkileyen diğer önemli faktörler.


Yazar konuyu çok akıcı bir dille, güzel örnekler ve güzel fotoğraflarla anlatmış, hepinize keyifli okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder