26 Mart 2013 Salı

Bitkisel Ürünlere Bakanlık'tan Sıkı Takip

25 Mart 2013 Pazartesi (Zaman Gazetesi) 

Halk sağlığını tehlikeye atan ve ruhsatsız satılan bitkisel ürünler, Türkiye genelinde mercek altına alınıyor. Sağlık Bakanlığı, bitkisel ürün satış yerlerindeki bitkisel ürünlere sıkı denetim getiriyor. Uzmanlar da Bakanlık izni, hekim ve eczacıların kontrolü olmadan bu tür ürünlerin kullanılmaması uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı, aktar, baharatçı ve bitkisel ürün satan yerlerdeki bitkisel ürünleri mercek altına aldı. Bakanlık, 81 il valiliğine acil kodu ile gönderdiği yazıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin eczane, ecza depoları, aktar ve baharatçı gibi yerlerde tedavi amacıyla halka satışı yapılan ruhsatsız bitkisel ürünlerin satışının engellenmesini istedi.


Bakanlık, yazısında, “Bakanlığımızca ruhsatlı ya da izinli olmadığı halde ‘gıda takviyesi’, ‘besin takviyesi’, ‘vitamin takviyesi’, ‘vücut direncini artıran ürün’ olarak adlandırılan ürünlerin ‘fitoterapi’ adı altında endikasyon belirtilerek ve sağlık beyanında bulunularak satıldığı bilgilerine ulaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Bu kapsamda bitkisel ürünlerle tedavinin suistimale açık olduğu ve halk sağlığıyla ilgili olumsuz bir durumun yaşanmaması için denetimlerin sıklaştırılması gerektiği belirtildi. Bütün aktar, baharatçı ve diğer satış yerlerinde ‘fitoterapi’ adıyla ehliyetsiz kişilerin, sağlık beyanında bulunularak bitkisel ürün satmaları engellenecek. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da, ruhsatsız ‘bitkisel ürünlere’ karşı vatandaşları uyardı. Bitkilerle uygulanan tedavi yöntemi anlamına gelen ‘fitoterapi’nin ehliyetsiz kimselerce uygulanmasının yasak olduğunu belirten İlaç Kalite Daire Başkanı Fatma Bekar, “Fitoterapinin, mutlaka hekim ve eczacı tavsiyesi ile uygulanması gerekir. Bu amaçla kullanılacak ürünler kesinlikle bakanlıkça izinli ürünler olmalıdır.” diye konuşuyor. Sağlık Bakanlığı dışındaki bakanlıklardan alınan onay ve izinlerle fitoterapi yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan Bekar, “Bu ürünler eczane dışında satılamaz. Bir aktar ya da baharatçının bitkisel ürünleri ilaç gibi etki gösterdiğini belirtmesi kanunen yasaktır.” ifadelerini kullanıyor. Bakanlığın son dönemde ruhsatsız bitkisel ilaç satışı yapan firmalara sıkı takip uyguladığını vurgulayan Fatma Bekar, “Sadece internette bine yakın web sitesi ve 2 bin 500 ruhsatsız ürün engellendi. Eczanelerde bakanlık onaylı 150’ye yakın bitkisel ürün var. İsteyen, eczacı ve hekim tavsiyesi ile bu ürünleri alabilir.” şeklinde konuşuyor. 

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Şener ise halk arasında doğal olan her şeyin zararsız olduğuna dair yanlış bir inanış olduğunu belirtiyor. Prof. Şener, “Hangi koşullarda, kim tarafından üretildiği belli olmayan bitkisel ürünler yarar yerine, karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere organizmada harabiyete sebep oluyor.” diye konuşuyor. Diğer ilaçlarda olduğu gibi, bitkisel ilaçlarda da ilaç-ilaç, ilaç-besin etkileşmeleri olduğunu belirten Prof. Şener, “Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımında insan vücudunda istenmeyen durumlar meydana gelebilir.” diyor. 

19 Mart 2013 Salı

Flaş Kromatografi Kitabı


Bu fotoğraf geçen yıl Gazi Ünv. web sitesinde yayınlanmıştı
3-5 yıl kadar önce; doktora tezimde Juniperus (ardıç) türlerinin meyve ve yapraklarındaki antidiyabetik etkili maddeleri ayırmaya çalışırken, Farmasötik Kimya bölümünden hocam Prof. Dr. Erden Banoğlu "Gel bizim flaşta ayırmayı deneyelim" dediğinde "flaş ne ki?" demiştim. Açıkçası yeni bir teknik olduğundan ve cihaza yabancı olduğumdan da biraz çekinmiştim.

Bu vesileyle o günlerde tüm bölümün yoğun olarak kullandığı flaş kromatografi cihazı ve kolonları ile tanıştım. Erden hoca'nın teşviği ve Burcu'nun (Çalışkan) yardımları ile en kalabalık fraksiyonlarımı seyreltmek için birkaç deneme yaptık, güzel sonuçlar, yeni bir çalışma deneyimi aklımda kalanlar... 

Erden hoca Teledyne Isco'nun hazırladığı ve cihazla birlikte gelen bir kitabı vermişti bana okumam, incelemem için. Kitabı incelerken, internette kolon tiplerine bakarken bir de baktım firmanın web sitesinde bir ilan, kitabı istemek için adresinizi veriniz diyor. Pek de ümitlenmeyerek yazdığım adresime, unuttuğum bir anda geliveren kitap geçenlerde elime geçti. Ben de fırsat bu fırsat linki sizlerle paylaşmak istedim. 



Effective Organic Compound Purification (Guidelines & Tactics for Flash Chromatography) adlı kitap 150 sayfa, İngilizce. İçinde bir çok grafik, şema, tablo var. Kitapta flaş kromatografi, kolon kromatografisinden avantajları, kolon tipleri, ayırım mekanizmaları, yöntem tasarlama, solvan seçimi, dedeksiyon seçenekleri ve örnek uygulamalara yer verilmiş. 

Uzun uzun anlatınca heveslendim, şu laboratuvar inşaatlarımız bitse de bir an önce tekrar çalışmaya başlasak :)

14 Mart 2013 Perşembe

Elektronik Kitaplar

Her ne kadar sayfalarına dokunarak kitap okumayı sevenlerden olsam da; basılı olarak temin edemeyeceğim kitapların elektronik kayıtlarını bulduğumda hemen arşivime ekliyorum. İnsan bu e-kütüphaneleri gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Geçenlerde rastladığım Intechopen sitesinde de böyle oldu. Sonra fark ettim ki 4 kitap bir de güzel kitap bölümü indirmiş, onlarca kitabın konularını karıştırmışım. 


Benim indirdiğim kitaplar: 
  • Phytochemicals - Bioactivities and Impact on Health: 1.Kitap
  • Drug Discovery Research in Pharmacognosy: 2. Kitap
  • Drug Discovery: 3. Kitap
  • Complementary Therapies for the Contemporary Healthcare: 4. Kitap
  • Pharmacognostic Methods for Analysis of Herbal Drugs, According to European Pharmacopoeia: Kitap Bölümü


Siz de sitede alanlara göre sınıflandırılmış kitaplara göz atabilir veya anahtar kelimelerinizi kitap adı, dergi adı, makale ve kitap bölümlerinde aratabilirsiniz. Umarım siz de işinize yarayacak güzel kitaplara rastlarsınız... 

Kitaplar için genel adres: http://www.intechopen.com/books

13 Mart 2013 Çarşamba

Lipitler




Farmakognozi 6. yarıyıl teorik dersleri Lipitler ile başladı, ilk iki haftanın
ders notları için: 
1. ders
2. ders



                                                             

11 Mart 2013 Pazartesi

Proton NMR İnfografiği

Jon Chui'den proton NMR spektrumlarını özetleyen yeni infografik: 



Aslına ulaşmak isteyenler için adresi: http://www.jkwchui.com/WP/wp-content/uploads/2011/12/InterpretingNMR_r4_overview1.pdf

Vakit bulursam Türkçe çevirisini yapıp yollayacağım, John farklı dillerdeki çevirileri yollarsanız o dildeki versiyonunu da hazırlarım demiş...

NMR hakkında bilgi edinmek isteyenler için: http://www.bayar.edu.tr/besergil/5_nmr_tanimlar.pdf