5 Ocak 2016 Salı

Bitki Şişe Nedir?

Coca Cola’nın, ‘BitkiŞişe’ (Plant Bottle) adını verdiği çevreci şişeleri dünya genelinde raflara çıkmaya başladı. Ülkemizde bitki şişe kullandığını beyan eden ilk ürün de yine bir Coca Cola markası olan Damla Su oldu. Reklamlarda bitki şişe terimini duyduğum an hemen google'a başvurdum. Ve kısaca şunları öğrendim: 

% 30’u şeker kamışı, % 70’i petrolden yapılan çevreci şişelerden 2009 yılından bu yana 35 milyar adet üretilmiş ve 40'dan fazla ülkede piyasaya sürülmüş. Firma 2015'te %100 şeker kamışından şişeler de üretmiş ve 2020'ye kadar tüm pet şişelerini bu bitki şişelerle değiştirmeyi hedefliyormuş.

Coca - Cola’nın 400 markasını içine koyabileceği ve ana teknolojisi Hindistan’dan gelen Bitki Şişesi, tamamen geri dönüştürülebiliyormuş. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, “Coca - Cola bugün kısmi olarak bitkilerden yapılan geri dönüştürülebilir bir pet şişeyle pazara giren ilk şirket oldu. Sürdürülebilir ambalaj serüvenimizde çok önemli bir adım attık. Kopenhag’da içilen Coca - Cola’dan ABD'de içilen Dasani sularımıza kadar geleceğin şişelerinin ilk neslini kullanmaya başlıyoruz” demiş. 

Danimarka’da tüm ülke genelinde Bitki Şişesi kullanımına 5 yıl kadar önce başlanmış. Kanada'da 2009 aralık ayından, ABD’nin batı eyaletlerinde ise 2010 ocak ayından bu yana bazı Coca - Cola ürünlerinde bitki şişesi kullanılıyormuş. 2010’dan itibaren Brezilya, Japonya, Meksika ve Çin’de Bitki Şişesi’ne geçilmiş. Şirket, ileride şişe yapımında şeker kamışı yerine buğday sapı da kullanmayı planlıyormuş.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) yöneticilerinden Jason Clay konuyla ilgili; “Coca - Cola, bitki şişesi için ham maddesini Brezilya’dan alıyor. Burada tarım düzgün yöntemlerle yapılıyor. Sürdürülebilir tarım yoluyla doğal kaynakların korunması, çevre yükünü hafifletmek isteyen Coca - Cola gibi firmalar için hayati” demiş. 

Infographic: Where in the World Is PlantBottle Packaging?

Çevreci ambalaj arayışları tabii ki sadece Coca Cola ile sınırlı değil. PepsiCo’ya bağlı Frito Lay de bitkiden yapılmış çözünebilir cips paketlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Frito Lay’in toprakta tamamen çözünebilen Sun Chips marka cips paketleri ise ilk etapta ABD’de satışa sunulacak.

1 yorum:

  1. Bitkisel Ürün Nedir
    hakkında burada da biraz bilgi var. Bitkisel ürünler hakkında yeterli bilgiye ulaştım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil