16 Ekim 2019 Çarşamba

Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri


Mayıs ayında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan sevgili arkadaşım Gökalp İşcan’dan müjdeli bir haber aldım. Uzun zamandır üzerinde çalıştıkları kitapları artık basımevinden çıkmış, ellerine ulaşmıştı. Sevinç ve heyecanını paylaştığı kişilerden biri olduğum için çok mutluyum ve yazarların kitabı Amerika adresime ulaştırmak için verdikleri uğraşa da ayrıca teşekkür etmeliyim.

  
Kitabın adı Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri. Gökalp İşcan; Fatih Demirci hocam ve Sevgili Bülent Yavuz Köse birlikte harika bir iş çıkarmışlar. Ellerine emeklerine sağlık. Kuşe kağıda renkli baskı olarak basılan kitap; 350 sayfa ve 160 drogu ayrıntılı olarak inceliyor. Kitapta 1300’e yakın görsele yer verilmiş.



Aşağıda örnek bir sayfa var. Drogun; Latince ve Türkçe adı, Avrupa Farmakopesi’nde yer alıp almadığı, elde edildiği bitki ile bu bitkinin familya adını, drogun İngilizce ve Almanca isimleri takip ediyor. Makroskobi kısmında drogun morfolojik özellikleri ve kaba drog görüntülerine yer veriliyor. Mikroskobi kısmında ise kaba ve toz edilmiş drogda görülebilecek karakteristik doku ve elementlere yer veriliyor. Daha sonra bunların uygun büyütmede çekilmiş net ve tanımlayıcı fotoğraflarını görüyorsunuz.



Benzer bir kitabın dijital haline yıllar önce rastlamış ve kendi lisans üstü dersimi hazırlarken kitaptan bolca yararlanmıştım. Ancak kitap Almanca idi ve o dönem keşke bir babayiğit çıksa da şu kitabın Türkçe’sini yazsa demiştim. Kitap haberini alınca belki de bu sebeple mutluluğum ikiye katlandı.


Kitabın basım ve dağıtımını Antalya Eczacı Odası üstlendi. Haziran sonunda Antalya’da düzenlenen bir basın toplantısı ile kitap, eczacı meslektaşlarımıza ve medyaya tanıtıldı. Bu basın toplantısında; bitkilerin sağlık için kullanımı sırasında istenen etkinin görülebilmesi için doğru bitkiden elde edilmiş ve uygun kalitedeki droglara ulaşmanın ne kadar önemli olduğu vurgulandı. Bu anlamda; bu kitabın, drogların doğru bitkilerden elde edildiğini kanıtlamada yardımcı olarak kullanılabilecek bir başucu kaynağı olacağının üzerinde duruldu.

Basın toplantısı ile ilgili medyada birçok habere rastladım. Bunlardan ikisinin linki;

Kitabı temin etmek isterseniz; antalyaeczaciodasi@gmail.com adresinden Antalya Eczacı Odası ile iletişime geçebilirsiniz.

Kitaplıklarımızın alanımız ile ilgili Türkçe kitaplarla dolup taşması dileğimle, sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder