21 Mayıs 2012 Pazartesi

TEB'den Eczacılara Bitkisel Droglar El Kitabı

14 Mayıs Eczacılar Günü'nde Ankara'daki kutlamaların bir ayağı Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ndeyken bir ayağı da TEB Otel'deydi. Türk Eczacıları Birliği'nin düzenlediği etkinlikte TEB Eczacılık Akademisi tarafından verilen bilim, hizmet ve teşvik ödülleri sahiplerini buldu.

14 Mayıs 2012, Türk Eczacıları Birliği tarafından TEB Otel'de düzenlenen
 Eczacılar Günü etkinliğinden

Bu yıl bilim ödülü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden  Prof. Dr. Erdal Bedir'e, hizmet ödülü ise Hacettepe Ünv. Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Yekta Özer'e verildi. Teşvik ödülüne layık görülen iki aday Atatürk Ünv.'nden Yrd. Doç. Dr. Elif Çadırcı ve Ege Ünv.'nden Yrd. Doç. Dr. Petek Ballar Kırmızıbayrak oldu. 

Etkinliklerden biri de bitkisel ilaçların tartışıldığı paneldi. 

Ödül töreni ve konuşmalar sonrası "Bitkisel İlaçlar" üzerine bir panel düzenlendi. Panelin yöneticisi Prof. Dr. Hüsnü Can Başer'di. Konuşmacılardan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan Dr. Aslı Can Ağca, "Ülkemizde Bitkisel Ürünlerin Piyasaya Çıkış Süreçleri" konulu bir sunum yaptı. Bu sunumda "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün (GBTÜ)" terimini tanımlayarak, bu kapsama giren ürünler ile Gıda Desteği kapsamına giren ürünler arasındaki farklardan bahsetti. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan GBTÜ'lerde aranan şartları açıkladı. GBTÜ Ruhsatlandırma Yönetmeliği çıktığı günden bu yana kurum ve bakanlık tarafından;  +/- liste güncellenmekte, piyasa gözetimi/denetimi yapılmaktaymış. Ayrıca halkı yanıltan reklamlar yapan firmalar hakkında RTÜK ve gerekli mercilere başvurular yapılıyormuş. 

Paneldeki diğer iki  konuşmacı TEB 2. Başkanı Ecz. Arman Üney ve TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran'dı. Konuşmalarda bitkisel ilaçlar ve geleneksel tibbi bitkisel ürünlerin üretiminide, kullanımında, tanıtımında yapılması gerekenler anlatıldı. Sayın Ahmet Başaran konuşmasını vurucu bir öneri ile tamamladı. Başaran, Tamamlayıcı Tıp Danışma Birimi isimli birimler kurulmasını önerdi. Bu birimlerin hastane ayağında halkı bilgilendirmek amacıyla halkla ilişkiler birimlerinin, karşılaşılan vakalarda doktorlarla birlikte fikir yürütmek adına danışma birimlerinin bulunması gerektiğini belirtti. Ayrıca yeni bilgi girişinin devamlılığını sağlamak adına araştırmalar, klinik çalışmalar yürüten araştırma birimlerine de ihtiyaç bulunduğunu, bu birimlerin konu üzerinde  bilgi ve fikir alışverişinde bulunmaları gerektiğinden bahsetti. Ben de bu fikirlere sonuna kadar katılıyorum. Umarım yakın gelecekte bu tip birimler oluşturulur ve devamlılığı sağlanır. 

Türk Eczacıları Birliği'nin bu sene panel konusu olarak bitkisel ilaçları seçmesi ise tesadüf değil. TEB bu yıl, bitkisel ilaçların ve ürünlerin danışmanının eczacı olması gerektiğini halka anlatmaya çalışacak. Amaç, bu yolla; haber bültenlerinde, sabah-gündüz kuşağı programlarında, bazı kanallardaki reklam kuşaklarında kendi reklamlarını yapan  sözde herbalist insanların ve halkın yanlış bilinçlendirilmesinin önüne geçmek.

Bu amaçla atılan büyük adımlardan biri hazırlanan reklam kampanyası. Yakında reklam filminin ulusal kanallarda gösterilmeye başlanacağı haberini 2. Başkan Arman Üney verdi. Bunun yanı sıra kampanyayı anlatan afişler de eczanelerdeki yerini kısa süre sonra alacak. 

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi'nden Prof. Dr. Neşe Kırımer'in hazırladığı, Prof. Dr. Ahmet Başaran'ın editörlüğünde yayımlanan "Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar" adlı kitapçık













Bu çalışmaların eczacıyı bilinçlendirme adımı da unutulmamış. Bu amaçla Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Neşe Kırımer'in hazırladığı "Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar- Eczacılar İçin El Kitabı" isimli yayın ilk etapta 25.000 adet basılmış. Sanırım odalar kanalıyla her ile ulaşacak.  Böylece eczacıların farmakognozi-farmasötik botanik derslerinden hatırlayacakları birçok drogun yanı sıra güncel droglar hakkında da kısa kısa bilgiler almaları sağlanacak. 

Birkaç gündür TEB Eczacılık Akademisi'nin web sitesine girip yayının pdf'ini siteye koyup koymadıklarını kontrol ediyorum. Şimdilik ulaşmam mümkün olmadı. Eğer web sitesine konulursa linkini buraya da ekleyeceğim. Ama siz üyesi olduğunuz eczacı odalarına giderek yayının basılı halini temin edebilirsiniz. 

*Eklediğim toplu fotoğraflar Prof. Dr. Hüsnü Can Başer'in albümünden alınmıştır. 

1 yorum:

  1. hacettepe eczacılık fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim.Bu kitaptan edinmek istiyorum ne yapabilirim.

    YanıtlaSil