10 Mayıs 2012 Perşembe

Tek Çenekli Mi? Çift Çenekli Mi?

Doğada karşılaştığınız bitkileri tanımak ve tanımlamak başlarda çok zor gelebilir. Bu iş için örneği iyi incelemek ve bitkinin, bitkiler alemindeki koordinatlarını doğru belirlemek gerekir.

İncelediğiniz örneğin mantar, alg, karayosunu veya eğrelti olmadığına karar verdiyseniz onun bir tohumlu bitki olduğunu söyleyebilirsiniz. 



Tohumlu bitkiler; açık tohumlular (Gymnospermae) ve kapalı tohumlular (Angiospermae) olarak iki alt bölüme ayrılır. Yandaki tablodaki özelliklere bakarak örneğin hangi alt bölümde olduğuna karar verebilirsiniz. (Gymnospermae bitkileri ile ilgili eski yazım da size yardımcı olabilir tabii * buradan bakabilirsiniz)

Daha sonra kapalı tohumlular da iki sınıfa ayrılıyor: Tek çenekliler ve çift çenekliler. Bir bitkinin ait olduğu familyayı bulmadan önce bu sınıflardan hangisinde yer aldığını bulursanız işiniz daha da kolaylaşır...




Sonrası ise bu sınıflarda yer alan familyaların genel özelliklerinin ipuçlarını  bilmek ve bu ipuçlarını bitkinizin örneğinde yakalamaya çalışmak. Zamanla ülkemizde en yaygın görülen familyaların genel özellikleri hakkında da yazılar ekleyeceğim. Bu yazının sonuna onların da linklerini zamanla eklerim.

Ayrıca farklı familyaları ve familyalarda yer alan bitkileri görebileceğiniz Kazım Çapacı'nın web sitesine göz atmanızı öneririm: http://kazimcapaci.com/cicek.htm

** Karpel: Tohum taslağının (yani tohum olgunlaşmadan önceki hallerinin) üzerini örten koruyucu yapraklar. Tohum zarfı, meyve yaprağı olarak da biliniyor. Meyve olgunlaştığında tohumun etrafını kaplayan bir tabaka halini alıyor, etli de olabilir, odunsu veya zarsı yapıda da...

2 yorum:

  1. Güzel yazı için teşekkürler. Karpel ne demek?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Bahtiyar, ara ara kısa ve basit şeyleri anlatan yazılar da yazmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bu yazı onlardan biri oldu.
    Karpel için bir-iki cümlelik bir açıklama ekledim yazıya. (Yorumların okunurluğu daha azdır diye düşündüğümden metnin sonuna ekledim)

    YanıtlaSil