27 Aralık 2011 Salı

Farmakognozi ve Farmasötik Botanik Kitapları

4-5 sene önce bir gece, ertesi günkü öğrenci laboratuvarında anlatacağım konuya göz gezdirirken aklıma bir şeyler takıldı. Farmakognozi kitaplarımın okulda olduğunu farkedince hemen google'dan yardım diledim. Bir de ne göreyim benim ilk bakacağım kaynak tam da karşımda duruyor! Ankara Üniversitesi saolsun kendi yayınlarını tarayıcıdan geçirip web sitelerine eklemişler.

İlk kitabımız Farmakognozi Cilt I. Yazarları Prof. Dr. Mekin Tanker ve Prof. Dr. Nevin Tanker. Bu ciltteki konulara gelince; glusitler, oz türevleri, heterozitler (antrasenozitler, flavonozitler, kumarinler, senevol h., siyanogenetik h., saponozitler), tanenler, sabit yağlar. 
Link: http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/313.pdf
            Prof. Dr. Mekin Tanker 2012 yılında Antalya'da düzenlenen BİHAT'ta da bizlerleydi.
İkinci kitabımız Farmakognozi Cilt II. Yazarları; Prof. Dr. Mekin Tanker ve Prof. Dr. Nevin Tanker. Bu ciltteki konular: Alkaloitler, protitler, enzimler, antibiyotikler, uçucu yağlar, reçineler. 


Üçüncü kitabımız Farmasötik Botanik. Yazarları Prof. Dr. Nevin Tanker, Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ve Prof. Dr. Maksut Coşkun.

Dördüncü kitap ise Farmasötik Botanik Uygulama. Yazarı Prof. Dr. Nevin Tanker.
Linki: 
http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/270.pdf 

Bu kitapları Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi içinde yer alan kütüphaneden uygun fiyata satın alabilirsiniz. 

Tabii ki farmakognozi kitapları arasında Prof. Dr. Turhan Baytop'un kitaplarını ve farmasötik botanik kitapları arasında sayın hocamız Prof. Dr. Asuman Baytop'un kitabını da saymamız gerekir. Bu kitaplar İstanbul Üniversitesi Yayınları olarak basılmıştı ancak son baskıları kaç yılında yapıldı hala satılıyor mu bilemiyorum. Ayrıca Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necmettin Zeybek'in de bir Farmasötik Botanik kitabı var. Eşim askerliği sırasında almıştı bu kitabı. Ancak üniversite dışında satışı yok sanırım. Türkçe kaynaklarımız malesef bu kadar sınırlı...           

3 yorum:

  1. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum hocam. Ben İstanbul üniversitesi eczacılık fakültesinde öğrenciyim. Bu kitapları temin etmeye çalışacağım. Bizim fakültenin kaynaklarından daha iyiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunuz için teşekkür ederim Sayın Mingö. Başarılar dilerim.

      Sil
  2. Merhaba Nilüfer Hn, ben fitoterapi ile ilgilenen bir hukukçuyum, dolayısı ile konuların teknik kısmına hayli uzağım. Amerika'yı yeniden keşfetmeden hangi bitkilerin hangi etken maddeleri içerdiğini ve bu maddelerin hangi derecelerde (örneğin ıhlamurun sıcak haşlaması ile soğuk demlemesi arasında sanırım bir fark var) çözündüğünü ya da yok olup gittiğini (örneğin uçucu yağlar) araştırıyorum. Ve bunun sonucunda farmakognozi ile farmasötik botaniğe denk geldim. Ancak aradaki farkı tam olarak anlayamadım. Yönlendirmede bulunabilirseniz çok sevinirim, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil