20 Şubat 2013 Çarşamba

İnfrared Spektrumu İnfografiği

İnfografik, bir konuyu kısaca resimler ve bilgilerle anlatan genelde bir sayfalık görseller. Bir çok konuda göz alıcı infografikler çıkıyor bu ara karşımıza. Az önce  IR spektroskopisi ile ilgili bir infografik görünce kaybetmeden buraya da ekleyeyim dedim.

Çizim üzerine sağ tıklayarak yeni sekmede aç seçeneği ile ya da linkten indirip büyüterek inceleyebilirsiniz. (İnfografiği bulduğum sayfa da hoşuma giden bir blog, İngilizce ve Endonezce yazılar var, bir ara ayrıntılı inceleyeceğim: https://nadjeeb.wordpress.com/)

İnfrared Spektroskopisi hakkında kısaca bilgi almak isteyenler için:
"Kızılötesi spektroskopi atomlar arasındaki bağları analiz ederek molekülleri tanımlamaya yarayan bir tekniktir. Her kimyasal bağ kendine has bir frekansta titreşir. Bir moleküldeki bir grup atom (mesela CH2) bağların esneme ve bükülme hareketlerinden dolayı birden fazla titreşim moduna sahip olabilir. Eğer bir titreşim molekülün dipol momentinde değişime yol açarsa molekül aynı frekansa sahip bir foton soğurur. Çoğu molekülün titreşim frekansları, kızılötesi ışığın frekanslarına denk düşer. Genellikle bu teknik 4000-400cm-1 lik orta-kızılötesi ışınım kullanarak organik bileşikleri analiz etmekte kullanılır. Örneğin soğurduğu tüm frenkanslar kaydedilir. Bu tayf kullanılarak örneğin içeriği ve saflığı hakkında bilgi edinilebilir." (vikipedi)

2 yorum:

  1. Hocam gercekten çok yararli oldu tesekkur ederiz. Ülfet

    YanıtlaSil
  2. rica ederim, işinize yaradıysa ne mutlu, başarılar...

    YanıtlaSil