27 Aralık 2011 Salı

WHO Monografları

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1996 yılında yaptığı bir toplantı sonunda seçilmiş tıbbi bitkilere dair monograflar hazırlamaya karar vermiş. Bu toplantıyı takiben ilk monograf kitabı 1999'da yayınlanmış. Bu kitapta 28 bitkisel drogun detaylı monografı bulunmakta. İkinci cilt 2002'de yayınlanmış olup bu ciltteki monograf sayısı 30. Üçüncü cilt (2007) 31 monograf, 2009 yılında yayınlanan 4. cilt ise 28 monograf bulundurmakta.

WHO monograflarında bitkilerin ve drogların şu bilgilerine yer verilmiş: Tarif, sinonimler, yerel isimler, botanik özellikler, organoleptik özellikler, bütün ve toz droğun makroskobik ve mikroskobik özellikleri, türün coğrafik yayılışı, genel teşhis testleri, saflık testleri, ana kimyasal maddeleri, dozaj formları, tescilli ve geleneksel kullanımları, farmakoloji, klinik farmakoloji, kontraendikasyonlar, uyarılar, dikkat edilmesi gereken durumlar, yan etkiler, pozoloji ve kullanılan kaynaklar.

Linkleri de vereyim hemen: 
WHO Monographs for selected medicinal plants

Ancak bitkisel ilaçlara olan ilginin artması ile günümüzde bitkisel ilaç üretiminde en çok kullanılan bitkiler ile ilgili yeni kriterlerin konulması gerektiğini düşünen Dünya Sağlık Örgütü, daha önce yayınladığı monograf kitaplarında yer alan 17 bitkinin monografını güncellemiş ve buna 13 yeni bitki monografı eklemiştir. Bu yeni bir monograf kitabı 2010 yılında basılmıştır. "WHO Monographs on Medicinal Plants Commonly Used in the Newly Independent States (NIS)" isimli bu kitaba aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. FFD Monograflarının da pdf formatı var mı hocam?

    YanıtlaSil
  2. FFD Monograflarının dijital hallerine Rx Media Pharma programı içinden ulaşabilirsiniz. Ancak pdf formatında ücretsiz yayınlandığı bir kaynak yok. Yakında kitabın yenilenmiş 3. baskısı satışa çıkacak.

    YanıtlaSil
  3. 2010 yili who monografinin turkcesi var midir? Ya da fitoterapi hakkinda guvenilir turkce bir kaynak nereden bulabilirim ?

    YanıtlaSil